www.artritis-psoriatica.nl

home


verschijnselen
artritis psoriaticadiagnose
artritis psoriaticaoorzaken
artritis psoriaticalokale behandelingen
psoriasislichtbehandelingen
psoriasismedicijnen psoriasis


medicijnen artritis


radiosynoviorthese


fysiotherapie


cryotherapie


pijnbestrijding


voeding en voedings-
supplementenalternatieve
therapieŰnomgaan met
artritis psoriaticawerk en
artritis psoriaticacontact

Diagnose artritis psoriatica

De diagnose artritis psoriatica kan gesteld worden als er psoriasisplekken zijn in combinatie met gewrichtspijnen, rugpijn of stekende pijn achter het borstbeen. Bij mensen met artritis psoriatica komt vooral vaak nagelpsoriasis voor (in 60 tot 90% van de mensen) en ook vaker psoriasis op de hoofdhuid. De psoriasisplekken zijn vaak zo kenmerkend dat de diagnose zo gesteld kan worden. Soms is er een biopt nodig dat onder plaatselijke verdoving wordt weggenomen door een dermatoloog. Dit wordt dan onder de microscoop bekeken. Bij artritis kan geconstateerd worden dat er sprake is van zwellingen, roodheid, warmte en stijfheid van de gewrichten. Ook kunnen aan de hand van r÷ntgenfoto's beschadigingen of afwijkingen worden vastgesteld.

Bloedonderzoek
Door bloedonderzoek te doen kan men bekijken of de bloedbezinking te hoog is. Dit wordt ook wel de BSE waarde genoemd (bezinkingssnelheid van de erythrocyten). Een te hoge BSE waarde duidt op ontstekingen. Vaak ziet men bij artritis psoriatica dat deze waarde echter normaal is of slechts gering verhoogd, terwijl de ziekte zeer actief kan zijn. Ook kan men bekijken of de CRP waarde (c-reactieve prote´ne) verhoogd is. Door ontstekingen wordt er meer prote´ne gevormd, waardoor de CRP waarde in het bloed stijgt. De reumafactor, die vooral bij mensen met reumato´de artritis aanwezig is, komt zeer zelden voor (in slechts 4 tot 6% van de gevallen). Ook komt het in een gering aantal gevallen voor dat er in het bloed ANF (anti nucleaire factor) wordt gevonden. Dit zijn antistoffen die vooral bij de reumatische aandoening systemische lupus erythematodes voorkomen.

CASPAR methode
Een van de methodes die gebruikt kan worden voor het stellen van de diagnose artritis psoriatica is de CASPAR methode (the classification criteria for the diagnosis of psoriatic arthritis).

Meer informatie over de CASPAR methode

Het is soms moeilijk om artritis psoriatica te onderscheiden van andere vormen van reuma. Er zijn echter toch een aantal duidelijke verschillen.

Reumato´de artritis Artritis psoriatica
vaak symmetrisch vaak asymmetrisch
reumafactor geen reumafactor
verhoogde BSE waarde vaak geen verhoogde BSE waarde
reumaknobbels geen reumaknobbels
geen enthesitiden vaker enthesitiden
geen sacroiliitis vaker sacroiliitis
geen worstvingers of worsttenen wel worstvingers of worsttenen
meer ochtendstijfheid vaak beperkte ochtendstijfheid
geen nagelpsoriasis wel nagelpsoriasis

Meer informatie over de criteria reumato´de artritis

Vaak is het ook moeilijk om artritis psoriatica van de ziekte van Bechterew te onderscheiden, met name als artritis psoriatica gepaard gaat met spondylartritis. Beiden gaan vaker gepaard met oogontstekingen en er treden vaker enthesitiden op.

Bechterew Artritis psoriatica
vaak symmetrisch vaak asymmetrisch
geen worstvingers of worsttenen wel worstvingers of worsttenen
meer ochtendstijfheid vaak beperkte ochtendstijfheid
geen nagelpsoriasis wel nagelpsoriasis

Meer informatie over de criteria ziekte van Bechterew

Lastig is het om artritis psoriatica van fibromyalgie te onderscheiden, met name als bij artritis psoriatica geen ontstekingsactiviteit in het bloed meetbaar is. Bij fibromyalgie zit de pijn in spieren en bindweefsel, maar ook rondom de gewrichten en peesaanhechtingen. Deze aandoening gaat ook vaak gepaard met darmklachten, blaasklachten en rusteloze benen.

Fibromyalgie Artritis psoriatica
geen ontstekingen wel ontstekingen
geen beschadigingen gewrichten wel beschadigingen gewrichten
gezwollen handen of vingers typische worstvingers of worsttenen
meer ochtendstijfheid vaak beperkte ochtendstijfheid
geen nagelpsoriasis wel nagelpsoriasis

Meer informatie over fibromyalgie

DAS score
Voor het vaststellen van de ernst en het verloop van de ziekte maken reumatologen helaas nog vaak gebruik van de zogenaamde DAS score (Disease Activity Score).
Deze wordt bepaald door:
   -  het aantal pijnlijke gewrichten
   -  het aantal gezwollen gewrichten
   -  de waarde van de bloedbezinking
   -  hoe de ernst van de ziekte door de patiŰnt wordt ervaren
Deze DAS score is oorspronkelijk ontwikkeld voor het vaststellen van de ziekteactiviteit bij reumato´de artritis. Bij deze score speelt de BSE waarde een belangrijke rol, die vaak bij artritis psoriatica niet verhoogd is. Ook wordt er bij deze DAS score niet gekeken naar ontstekingen in de wervelkolom. De DAS score is daarom geen goed instrument om bij artritis psoriatica toe te passen.

Meer informatie over de DAS score

Onderzoek van het Toronto Western Hospital en de University of Waterloo in Canada heeft uitgewezen dat de patiŰnt de ziekte over het algemeen ernstiger inschat dan de behandeld arts. Vooral de pijnscore en de inschatting van beperkingen ligt beduidend hoger bij patiŰnten dan bij artsen. Ook uit dit onderzoek blijkt wel dat artsen artritis psoriatica minder ernstig vinden dan reumato´de artritis.
(Bron: www.arthritisresearchuk.org)

PASI score
Voor het vaststellen van de ernst en het verloop van de psoriasis wordt vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde PASI score (Psoriasis Area and Severity Index).
Deze wordt bepaald door:
   -  de mate van roodheid van de huid
   -  de mate van verdikking van de huid
   -  de mate van schilfering van de huid
Hierbij wordt het lichaam ingedeeld in hoofd en nek, romp, armen en benen.

Meer informatie over de PASI score© maart 2015